Biszkopty bezglutenowe

Gluten stanowi mieszaninę białek roślinnych. Występuje w ziarnach zbóż a co za tym idzie także w mące z nich produkowanej. Osoby nietolerujące tego składnika muszą do końca życia pozostawać na diecie i unikać produktów zawierających go. Nie jest to zbyt łatwe, ponieważ gluten występuje w większości produktów spożywczych codziennego użytku jak chleb, bułki, mąka.

W takim wypadku stosuje się liczne zamienniki dające takie same efekty i tylko niewiele różniące się w smaku o tych zbożowych. Są to między innymi ryż, skrobia ziemniaczana i kukurydziana, soja, proso. Stanowią one naturalne artykuły spożywcze, jakie mogą być używane przez osoby uczulone na gluten. Istnieją także produkty otrzymywane w wyniku modyfikacji tych, które zawierają gluten jak skrobia pszenna bezglutenowa.

Właśnie takie składniki powinno się stosować będąc na diecie bezglutenowej na przykład do wypieku ciast. W innym wypadku nie możliwe jest jedzenie wypieków przygotowanych w sposób tradycyjny. Nie łatwo jest żyć na diecie bezglutenowej, jednak są sposoby radzenia sobie z przypadłością nietolerancji glutenu, na którą cierpi około 1% populacji. Tak w Internecie jak i w specjalistycznych książkach kucharskich można znaleźć wiele przepisów na smaczne dania dla alergików. Pośród nich znajdują się receptury jak przyrządzić smaczne ciasta.

Dietetyczne biszkopty bezglutenowe dostępne są w sprzedaży w postaci małych okrągłych lub podłużnych ciasteczek, jednak można je przygotować również samemu w domu. Opcja ta jest znacznie tańsza a produkty do ich wykonania znajdziemy w sklepach ze zdrową żywnością. Już dzieci od pierwszego roku życia mogą się nimi zajadać.

Sposobów jest wiele, jeden z nich proponuje wykorzystanie mąk ziemniaczanej i kukurydzianej dodawanych w takich samych porcjach. Dzięki nim ciasto jest lżejsze niż to klasycznie wypiekane i odpowiednie dla osób na diecie. Wystarczy pół szklanki cukru i dwa jaja. To razem miksujemy na gładka kremową masę dosyć sztywną a następnie dodajemy po łyżce maki ziemniaczanej i kukurydzianej nadal ubijając na wolnych obrotach.

Po uzyskaniu gęstego ciasta można je wylać na blachę i upiec w całości lub też formując niewielkie krążki wypiekać małe biszkopciki. Zamiast zwyczajnych jaj kurzych w podanym przepisie można użyć przepiórczych, które mają więcej wartości odżywczych i co najważniejsze mogą je spożywać osoby uczulone na białko jajek pochodzących od kur.